Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

14 mars 2018

Mias kycklinglasagne


















När det är dags att laga middag brukar det oftast bli någon rätt som jag lagat tidigare och som jag vet blir god, men jag följer sällan något recept så ibland använder jag lite olika ingredienser, beroende på vad jag har hemma i kylskåpet. När jag är sugen på pasta gör jag ofta någon pastasås, som jag komponerar ihop lite olika från gång till gång, oftast med kött eller kyckling, olika grönsaker, kryddor och grädde såklart. Det är roligt att testa någon ny spännande maträtt emellanåt och i veckotidningar och på internet kan man hitta mycket inspiration. Ibland kommer jag på någon helt nytt, som jag vill prova på att tillaga, och det är roligt när någon idé resulterar i en riktigt god rätt, som i alla fall mina egna smaklökar gillar. Vad andra tycker vet jag inte, då det är sällan någon annan får smaka min mat.
Ett tag var jag väldigt trött på pasta bolognese, liksom lasagne med köttfärssås. Jag ville prova på att laga till någon ny variant av lasagne och istället för köttfärs valde jag att göra en lasagne med kyckling, champinjoner, paprika och purjolök. Receptet nedan innehåller ungefärliga mängder av de olika ingredienserna, då jag inte skrivit ner några exakta mängder, när jag tillagade lasagnen.

Recept kycklinglasagne:
1 grillad kyckling
½ stor purjolök
300 g champinjoner
1 stor röd paprika eller 2 mindre i olika färger
Smör att steka i
Salt och vitpeppar
Riven mozzarellaost eller annan gratängost
Bechamelsås:
12 dl mjölk, eller mjölk och grädde
75 g smör
1 dl vetemjöl
salt och vitpeppar
Parmesanost (Jag använder en mycket finriven sort, som säljs i en liten plastpåse eller burk. Den har en mildare smak än parmesanost i bit.)

Gör såhär:
1. Rensa kycklingen, ta bort skinnet och skär köttet i mindre bitar.
2. Skär purjolöken i tunna skivor, bryn i smör och smaksätt med salt och peppar. Lägg den sedan i botten på en gratängform med lite högre kanter, då såsen annars lätt kokar över när man gratinerar lasagnen i ugnen
3. Skär paprikan i tärningar.
4. Skär champinjonerna i bitar, fräs dem i smör och smaksätt med salt och peppar.
5. Såsen. Smält smöret i en kastrull på låg värme och tillsätt mjölet. Rör med en trägaffel eller visp till en slät blandning utan klumpar. Tillsätt ett par dl mjölk och rör noga tills att såsen börja tjockna och tillsätt mer mjölk efter hand. Rör hela tiden i botten på kastrullen tills att såsen börjar koka. Smaksätt med salt, peppar och parmesanost.
6. Häll sås över purjolöken och täck med ett lager lasagneplattor, därefter champinjoner, paprika och sås, ytterligare ett lager lasagneplattor och därpå kyckling och sås. Avsluta med lasagneplattor och täck med sås. Toppa med riven ost.
7. Gratinera lasagnen i mitten av ugnen på 225°C, c:a 25-30 minuter, eller tills att osten fått fin färg och lasagneplattorna är mjuka.

Servera gärna tillsammans med en sallad.
Jag brukar frysa lasagnen i bitar, lagom till lunchlådan. Det funkar bra, men lasagnen blir inte lika krämig med så mycket sås, som när den är nylagad. Ska lasagnen ätas nylagad kan man eventuellt minska mängden bechamelsås, men jag gillar när lasagnen är ordentligt krämig med sås. Mängden mjölk och mjöl till såsen är ungefärliga mått i receptet. Snåla inte på såsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar