Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

23 dec. 2017

Pynta enkelt med julblommor, mossa och små ljusslingor

Imorgon är det julafton och många har nog pyntat klart för flera dagar sedan, inför den stundande helgen. Kanske har även julgranen burits in i många av våra svenska hem och blivit placerad på den plats, som den alltid brukar stå på varje jul. I mitt föräldrahem var det länge tradition att ta in granen först på lillejulaftonens kväll. Hela familjen hjälptes åt att klä granen, sätta stjärnan på plats i toppen, hänga upp pyntet, som var samma år från år, sätta fast ljusslingan och slutligen satte vi fast de långa glittergirlangerna, så att de hängde från granens topp och nästan ner till golvet. Under många år höll vi hårt på traditionen att sätta in granen på kvällen före julaftonen och en regel, som var ännu viktigare, var att tända ljusen i granen först på julaftonens morgon. Det var den i familjen, som vaknade först den 24:e, som fick den stora äran att tända ljusslingan. Jag och min syster hade varsin egen liten gran i våra rum, när vi var barn. När jag flyttade hemifrån hade jag min julgran på balkongen, då det är ont om plats i min lilla tvåa. De två sista åren har granen uteblivit på balkongen, då många av mina pelargoner står kvar där ute under vintern. Helt utan gran är jag ändå inte. Förra året hade jag en liten sockertoppsgran och i år har jag en rumsgran, som jag köpte redan i slutet av sommaren. Nu står den på ett litet bord i vardagsrummet, pyntad med glittriga silverstjärnor, mossa över jorden och en batteridriven, liten ljusslinga, som hänger över grenarna.























Det är enkelt att pynta med ljusslingor och de ger ett mysigt, stämningsfullt sken. Utöver slingan i granen har jag satt en i den murgröna på båge, som jag haft stående på soffbordet i flera år. Jag brukar dekorera murgrönan efter årstiderna och till jul täcker jag jorden med grön- eller kuddmossa och pyntar med bl.a. små julgranskulor, som matchar kopparkitteln, som den är planterad i. Kulorna är lätta att sätta fast genom att sticka ner ståltråden, som de sitter på, i jorden. Om man vill dekorera med och pynt, som saknar ståltråd eller annan fästanordning, kan man antingen limma fast dem med limpistol eller själv fästa en bit ståltråd med lim. En limpistol kan man köpa i en hobbyaffär och fördelen med den är att det varma limmet stelnar inom några sekunder, så fort det svalnar. Nackdelen är att limmet blir väldigt varmt. Man får vara försiktig så att man inte bränner sig och jag rekommenderar inte att barn använder limpistol.


















Ytterligare en liten, batteridriven ljusslinga har jag dekorerat med i hyllan, som sitter på väggen i köket. Jag la slingan i några glasburkar med lock, som normalt står där tomma. Mycket enklare kan det inte bli och de små lampornas ljus ger en härlig effekt, när det speglar sig i burkarnas glas.
I år har jag varken orkat eller hunnit att pynta så mycket, då jag inte mått så bra. Jag har bara satt fram några få tomtar och någon ängel, men den stora adventsljusstaken med 11 ljus står som vanligt i vardagsrumsfönstret och i sovrummet hänger en ljuskrans av metalltråd, tillsammans med ett par julgranskulor i form av stjärnor, i matt, rosa färg, som matchar den rosa, randiga tapeten. Kring gardinstången, där jag hängt upp vita spetsgardiner, har jag lindat glittergirlanger, som helt täcker stången. Det tog inte många minuter att vira glittret kring stången, men det gav sovrummet lite extra julkänsla.


















Jag är en stor älskare av blommor och växter och det går knappast att ta miste på om man kommer hem till mig. Det är nästan ett måste för mig att ha dekorationer till jul, med levande blommor, växter, mossa, gärna pyntat med naturligt material. Förutom att det är vackert tycker jag att det är väldigt roligt att pyssla med blommor, oavsett årstid. Amaryllisen och hyacinten är några av mina favoritblommor till jul, speciellt sedan det på senare år presenterats en mängd olika varianter av amaryllisar, med annorlunda form på de klockformade blommorna, som nu finns i fler färger och mönster än tidigare. Dessa lökväxter, som båda är två klassiker till jul, är egentligen vårblommor, men drivs upp i mängder och säljs lagom till advent och jul. Förra året köpte jag flera, annorlunda amaryllislökar på internet. En av dem var en så kallad multiamaryllis, med ett flertal mindre lökar, som satt ihop, och varje lök gav ett flertal blomstänglar, men med blommor med mindre storlek. Amaryllisen, som snittblomma, håller i stort sett lika länge som när blomstängeln får sitta kvar på löken, men själv föredrar jag att plantera amaryllislökar i kruka och få nöjet att följa när den första knoppen kommer upp ur löken, tills att blommorna slår ut. I år köpte jag en amaryllislök i mataffären, redan flera veckor innan advent. Löken hade redan då en blomstängel som kommit upp gott och väl en dm och det gick att se ännu en knopp, som var på väg upp. Efter att jag planterat om amaryllisen i en lerkruka täckte jag jorden med mossa och satte ut krukan på balkongen. Där fick den stå fram till dagarna före första advent, då jag tog in den i värmen och dekorerade den och ställde krukan på soffbordet. Någon dag senare slog första blomman ut, precis som planerat. Om jag låtit den stå inne i värmen efter planteringen, hade troligtvis alla lökens blommor varit överblommade nu. Istället slår andra stängelns knopp ut lagom till julafton.


















Två av årets juldekorationer har jag arrangerat i två billiga loppisfynd. Jag har samlat på mig diverse kärl under åren, som lämpar sig att plantera i, även om det inte är det som föremålet egentligen är avsett för. För ett par veckor sedan fick jag se en krona i metall, som stod i ett hörn i mitt källarförråd. Jag minns inte när och var jag köpte den och jag kom inte ens ihåg att jag hade den i förrådet, men när jag fick se den fick jag direkt en idé om hur jag skulle göra ett jularrangemang i den. Då kronan knappt har någon kant på bottnen kunde jag inte plantera med jord. Istället täckte jag botten med vanlig grön mossa och sedan tog jag bort jorden på några taklökar, som jag placerade tillsammans i en grupp, så att mossan täckte rötterna. Jag tycker om att använda naturligt material och dekorerade med hasselnötter, kanelstänger, torkade clementinskivor och mjuken. Den är inte stickig att jobba med som "vanlig" en är och även om den torkar ser den hyfsat fräsch ut, men jag har duschat den och mossan med blomspruta för att behålla fuktigheten. Några små julgranskulor i olika röda nyanser fick ge arrangemanget lite färg, även de placerade i grupper för att inte ge ett rörigt intryck. Jag avslutade med att strö konstgjord snö på några ställen och vira buljongtråd (fråga efter tråd i någon blomster- eller hobbybutik) mellan mellan kronans sidor. Den silverfärgade buljongtråden ser nästan ut som spindelnät med rimfrost på och ger arrangemanget en fin effekt.























Min andra juldekoration i år var enkel att göra den också. Jag planterade en multihyacint i ett kopparkärl, täckte jorden med mossa, stack ner några små bitar mjuken, en rosett kring sejdeln och slutligen stack jag ner några kulor och stjärnor. Här använde jag kopparfärgad buljongtråd, som jag virade kring lökarna lite kors och tvärs.
Jag har lag ut ytterligare ett par bilder, på enkla dekorationer från tidigare år. Apelsinen med kryddnejlikor tog jag med då jag inte bara tycker att den är fin att hänga upp eller lägga i en skål, den doftar även väldigt gott och även luktsinnet ska få känna av att det är jul.
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar