Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

14 nov. 2017

Låt hösten dröja sig kvar inomhus


I går morse vaknade jag upp till höstens första, riktigt frostnupna morgon. Min första tanke, när jag insåg att det var minusgrader, var hur alla mina pelargoner på balkongen klarat natten. Jag kunde andas ut efter att ha öppnat balkongdörren och tittat ut. Alla plantor såg välmående ut och termometern, som hänger på tegelväggen, visade på 2 plusgrader. Solen var på väg upp över hustaken och då stiger temperaturen fort på den inglasade balkongen, men jag insåg att det är dags att sätta ut värmefläkten inför kommande frostnätter och den annalkande vintern. Den, liksom första advent, närmar sig på tok för fort. Det känns inte som om det är dags att sätta fram adventsljusstaken, hänga upp stjärnan och tända första adventsljuset redan om knappa två veckor. Det känns på tok för tidigt. Annars gillar jag verkligen den första helgen i advent, då jag brukar göra fint hemma med ljus, sätta upp första pyntet och göra julens första arrangemang med bland annat taklökar, olika sorters mossa, material från naturen och lite annat pynt. Dessa arrangemang, tillsammans med amaryllislökar, hyacinter, tazetter och alla ljus, är det som jag uppskattar mest med första advent, men var sak har sin tid och de julinspirerade arrangemangen får vänta, i alla fall någon vecka till.


















Jag vill dröja mig kvar vid hösten och den vackra färgpaletten som naturen bjuder, då det fortfarande sitter en del blad kvar på träd och buskar. Utanför sjukhusentrén, där jag går in till dialysen, växer sedan många år en kejsarolvon. Så här års brukar den ha tappat sina blad och sedan blommar den på bar kvist i december, ibland tidigare. I år sitter de flesta bladen fortfarande kvar och de första blommorna slog ut redan för ett par veckor sedan. Mina pelargoner på balkongen blommar ännu, även om det är bra mycket mer sparsamt än i somras och om kylan håller i sig är det nog sista blommorna för i år. Jag får snabba på om jag ska hinna gräva ner blomsterlökarna i rabatterna utanför hyreshuset, innan tjälen går i jorden. Jag fyndade ett tiotal påsar med blomsterlökar förra veckan, då Plantagen hade 70% rabatt på kvarvarande sortiment. De flesta lökpåsarna gav jag bara 3 kr/st för, så det var verkligen svårt att låta bli att handla. Förhoppningsvis blir det uppehållsväder på torsdag, så att jag kan ge mig ut och plantera när jag kommer hem från jobbet. Grannen har lovat att hjälpa mig att gräva, för oavsett tjäle eller ej är det hårt i jorden i rabatterna. Som tack för hjälpen får de glädjas över blomsterprakten till kommande vår och sommar.


















Höstens härliga färgpalett, som dröjt sig kvar ovanligt länge i år, gav mig inspiration till att göra ett litet arrangemang med höstkänsla, att sätta på soffbordet, istället för att börja julpyssla. Växten hemtrevnad, Soleirolia soleirolii, som tillhör nässelfamiljen, har mängder med små, runda blad, som bildar en tät, härligt grön tuva. Den är en populär krukväxt i svenska hem och en av mina favoriter, som är lätt att dekorera efter olika årstider, högtider och helger. Hemtrevnaden är enkel att odla om man ger den lagom mycket vatten. Den vill absolut inte att rötterna står blött, men får heller inte torka ut. Det bästa är när den får suga vatten på ett fat, låta jorden vara lätt fuktig och placera plantan ljust, men inte i direkt sol. Hemtrevnad, eller husfrid, som den också kallas, växer i vilt tillstånd längs med marken och får då vita, små blommor, men som krukväxt blommar den mycket sällan.
Min nyköpta planta dekorerade jag enkelt på ett par minuter. Stora delar av året kan man hämta mycket fint från naturen till olika typer av blomsterarrangemang och buketter. Frukter och grönsaker är också användbara. I en blomsterbutik köpte jag en liten, konstgjord pumpa och en frukt, som jag tyvärr inte vet namnet på. Hemma i kylskåpet hade jag brysselkål, som kom väl till pass, kastanjer plockade jag i naturen och band och nålar med silverkulor, hade jag hemma bland allt mitt pyssel. Den flätade korgen, som jag hade sedan tidigare, passade bra i både färg, form och material, till hösttemat. För att hemtrevnadens skira bladverk inte ska pressas ner av dekorationernas tyngd, väljer man lämpligast att fästa en bit grövre ståltråd, 10-12 cm, i varje detalj, som sedan sticks ner i jorden. En frukt, som är hård, kan man sticka in ståltråden i utan att limma, men annars fäster man enklast ståltråden med hjälp av en limpistol. Om någon vecka är det bara att plocka bort höstdekorationerna och byta ut dem till något mer juligt, som passar till advent.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar