Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

10 okt. 2017

Jultraditioner med pynt, mat och Juleskum























Efter gråa dagar med regn och rusk, som definitivt inte gynnat humöret och orken, har Halmstad bjudit på vackra höstdagar från i fredags fram till och med igår, med undantag av lördagen, min enda hellediga dag i veckan. Då det regnade i stort sett konstant hela dagen. Idag lyste solen från en klarblå himmel, i alla fall fram till middag, och jag har svårt att tänka mig att det är 1:a advent om knappt två månader, speciellt då termometern på balkongen visat närmare + 30 grader vid middagstid, solen varit framme. Visst börjar det bli kallare utomhus, speciellt de sista nätterna, då det bara varit ett par grader varmt och det mörknar allt tidigare på kvällarna. Mina pelargoner på balkongen blommar fortfarande, så jag hade gärna bromsat tiden om det gått. Jag känner mig inte redo för att börja ordna med vinterförvaring och fixa med filtar och värmefläktar på balkongen, så att inte mina över 200 plantor dör vid första frostnatten. Dessutom känns det konstigt att butikerna runt om i stan redan har plockat fram både adventsljusstakar, stjärnor och julpynt bland hyllorna. Det gigantiska varuhuset i Ullared hade i vanlig ordning en hel avdelning med allt som hör julen till och det redan när jag var där i slutet av augusti. Jag slängde en hastig blick på pyntet, men det lockade inte men jag köpte en gran, men det var en rumsgran,
Araucaria heterophylla, som ju är en växt som i Sverige odlas inomhus som krukväxt året om. Min rumsgran lär troligtvis bli pyntad framåt jul, men just nu står den i sin kruka i köket, tillsamman med pelargonsticklingar, som trängs för att få plats.
Jag är absolut inte emot julpynt, snarare tycker jag att det är jättemysigt och vackert i rätt mängd och i rätt stil och det är roligt att pynta när väl lusten infinner sig, men med åren har jag minskat ner på pyntandet. Den största anledningen till det är att orken sviker, men det finns några måsten, som jag absolut inte vill vara utan. Den stora adventsljusstaken med 11 ljus ska sättas fram i vardagsrumsfönstret. Jag vill göra ett par arrangemang med växter, mossa, kulor och kanelstänger, som ger både stämning och sprider en härlig doft i lägenheten. Några vackra julgranskulor ska hängas upp i fönstret, liksom julgardinen i köket och ett par dukar ska strykas och läggas på borden. Utöver det är några sorters hemgjort julgodis, risgrynsgröt och griljerad skinka det som jag vill ha för att den riktiga julstämningen ska infinna sig.
Julen är en högtid då vi har många mattraditioner och ingen annan tid under året äter vi så mycket godis, som just under advent och jul
. I genomsnitt äter varje svensk hela 14 kg godis per person och år och av alla länder i världen är Sverige det land där befolkningen äter mest godis. Om jag jämför godisätandet när jag var liten, med dagens konsumtion, skiljer den sig väsentligt. Det är bara att jämföra storleken på godispåsarna då och nu, för att inse hur mycket mer godis vi äter idag. Jag är glad över att det i vissa butiker återigen går att plocka sitt godis i de små, vita papperspåsarna, med olikfärgade prickar. De ger mig en riktig nostalgikänsla. 
Under flera år firade min familj julaftonens eftermiddag hos min mammas två mostrar och morbror, som årligen hade ett stort julkalas på sin gård. Det jag minns bäst var efterrättsbordet med bland annat ris a la malta, struvor, pepparkakor, godis och nätmelon, som var extra festligt då jag aldrig åt melon någon annan gång under året. På melonen ströddes socker med ett vackert skedliknande bestick, med små hål. Jag minns även att det inte fanns någon färg-tv hos släktingarna, så vi fick se "Kalle och hans vänner" i svartvitt. När det var dags att lämna kalaset fick vi barn varsin servett, en tunn nästan genomskinlig sådan med stansad kant, och i den fick vi plocka till oss några godisbitar att ta med hem. Det var nästan det bästa på hela kalaset.
Till jul gillar jag att koka knäck och göra egna chokladpraliner, men det finns även godis i handeln, som har sin speciella plats i juletid. Chokladkartongen Aladdin, som lanserades första året 1939, har under många år varit given på julbordet i många hem och det har nästan bara varit då, som man ätit av denna Marabouchoklad. De senaste åren har en del butiker sålt Aladdin och Paradis till lägre priser, under stora delar av året. Därför känns pralinerna inte lika speciella i juletid som tidigare, när man äter dem lite då och under hela året. Dessutom finns det idag ett väldigt stort utbud av choklad. Jag väljer helst att köpa några få handgjorda praliner, av choklad med bättre kvalité, även om de är dyrare. De ger en godare och festligare smakupplevelse, men jag tackar absolut inte nej till en bit ur Aladdinkartongen. Tyvärr har flera av mina favoriter, bland annat "Körsbär i likör", tagits bort ur sortimentet, för att ge plats åt nya sorter. Numera byts en pralin ut varje år, när det närmar sig jul, för att ge plats åt årets nyhet i Aladdinkartongen. I år har pralinen Tryffel plockats bort och ersatts av
"Kakaokrisp". Det är en pralin fylld med nougatcremé och krispiga kakaonibs och låter i mina öron som en god ersättare.
En.annan stor favorit bland julgodiset är Cloettas Juleskum, i form av ljust rosa tomtar, med vitt skägg och med smak av jordgubbar. Tomtarna säljs endast under en begränsad tid kring jul i Sverige och i våra grannländer Danmark och Norge. Den traditionen hoppas jag verkligen att Cloetta håller fast vid, för att göra smakupplevelsen till något extra just i juletid. Cloetta tillverkade skumtomtar redan på 30-talet, men det var först på 60-talet, som det rosa Juleskummet lanserades. 2011 var året då de marknadsförde första påsarna med årgångstomtar, som har en ny smak varje jul. Sommaren 2012 marknadsförde Cloetta för första gången Juliskum, med smak av päronglass och cola.
Jag tycker att det är spännande att smaka årets Juleskum och jag brukar köpa en påse så fort tomtarna dyker upp i butikerna och har i flera år skrivit om dem här på min blogg. I år har jag letat efter tomtarna under de senaste veckorna och trots att jag varit i flera butiker har jag inte hittat något Juleskum. Irriterande, då min kollega köpte en påse med tomtar redan för ett par veckor sedan, när han besökte Ge-Kås. Till min stora glädje skickade Cloetta en påse av årets Juleskum till mig förra veckan. Jättestort tack! Nu har jag och flera av mina sköterskor och medpatienter på dialysen avsmakat årets nyhet, vars tomtar är rosa med vitt skägg och har smak av lingon. Vad jag tyckte om årets smak tänker jag inte avslöja här på bloggen. Du får själv leta upp en butik, som börjat sälja årets tomtar, och köpa en påse. Det lär kanske dröja innan du hittar dem, då flera butiker som jag besökte sa att det troligtvis dröjer någon vecka innan de plockar fram de fluffiga, små tomtarna i sina butikshyllor. Jag kan tipsa om att jag, för någon dag sedan, såg några påsar på Hemmakväll i Halmstad.
Att Cloettas Juleskum är omtyckt det visste jag redan, men inte att de förra året sålde drygt 1 600 ton Juleskum i Sverige, vilket innebar att varje person ät 26 tomtar under ett år. Den siffran är nytt rekord.
Vill du testa ett lite annorlunda sätt att äta tomtarna på? Lägg då en bit Juleskum i mikron, under några få sekunder. Då sväller tomten upp och får en helt annorlunda konsistens, men akta tungan så du inte bränner dig.

Smaker på Cloettas årgångstomtar:
2017 Lingon
2016 Tomtegröt & kanel
2015 Clementin
2014 Pepparkaka
2013 Knäck
2012 Vinteräpple
2011 Polka

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar