Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

10 okt. 2016

Opp amaryllis


















Nu är det hög tid att plantera vårlökar innan frosten går i jorden. Jag brukar vänta tills att lökarna reas ut, då jag sätter dem i krukor på balkongen och inte behöver ta hänsyn till om det är tjäle i marken. I år ska jag för första gången låta alla mina pelargoner stå kvar ute på balkongen i vinter, så där blir inte mycket plats över till så många lökväxter, men några vill jag ändå ha. Det är något speciellt med de allra första lökarna, som tittar upp ur jorden på våren och det är något som jag absolut inte vill vara utan. I helgen passade jag på och köpte några olika löksorter, de flesta vårblommande, till halva priset. En del satte jag i en stor zinkspann och de andra i olika stora lerkrukor. De mindre krukorna tänker jag ta in och ha på köksbordet när lökarna blommar. Nu står planteringarna uppe i mitt vindsförråd, tills det är dags att flytta ner dem framåt våren. Tyvärr brukar vårlökarna bli ganska kortlivade på min inglasade balkong, då där blir väldigt varmt när vårsolen tittar fram. I år köpte jag därför några lökar, som jag planterade bland buskarna i rabatten utanför vårt hyreshus, som jag förhoppningsvis kommer att få njuta av lite längre till våren. Utanför huset har jag tidigare grävt ner lökar och en och annan perenn, som jag haft på balkongen. Jag hoppas att grannarna kommer att uppskatta blomsterprakten till nästa år och att bostadsbolaget inte har något emot att jag försöker liva upp, i mitt tycke, en riktigt tråkig rabatt.


















Nu närmar sig tiden då det även är dags att plantera amaryllislökar. Amaryllisen Hippeastrum x hortorum är en hybrid i familjen amaryllisväxter och är egentligen en vårblommande lökväxt, men i Sverige förknippas den oftast med jul och nyår och de är då vi hittar den i handeln. Redan som barn hjälpte jag till med att plantera och driva upp familjens amaryllislökar till jul. När jag gick i sjätte klass var jag under ett par höstdagar praoelev i en av stans blomsteraffärer. Då fick jag och min klasskamrat bland annat hjälpa till med att plantera mängder av amaryllislökar. Det fick mitt intresse att öka än mer för denna lökväxt och att plantera amaryllisar till jul har för mig blivit en årlig tradition och jag får uttryck för min odlingsglädje även under vinterhalvåret. Det är väldigt lätt att driva fram amaryllisar hemma i fönsterkarmen och det krävs absolut inga gröna fingrar för att få njuta av den vackra blomsterprakten, som amaryllisen bjuder på. Nya sorter dyker upp i handeln varje år, med annorlunda färgkombinationer och former på blommorna. I år har jag valt att beställa amaryllislökar på nätet, via Bulbs.se, för att få tag på några sorter som inte är så vanliga. Lite dyrare, men betalar man mer för en lök är den oftast större, av bättre kvalitet och i gengäld får den fler blomstänglar, med fler klockor. En av sorterna, som jag beställt, heter White Garden och är en småblommig amaryllis, som får ett flertal stänglar med uppemot ett 50-tal blommor. Det står i butikens beskrivning att White Garden är en speciell amaryllis och jag hoppas att den infriar mina förväntningar.


















Vill man att amaryllisen ska blomma till jul är det dags att plantera löken nu. Välj ut en stor lök som känns fast och ser fin ut. Krukan bör ha dräneringshål, vara stabil med lite tyngd och så stor att det blir ett par centimeter mellan löken och krukans kant. Klipp bort torra, döda rötter och sätt löken i vanlig blomjord med 1/3 av löken ovan jord. Ställ sedan krukan på en ljus och varm plats, förslagsvis i fönsterkarmen. Jag brukar vattna igenom jorden efter planteringen och därefter mycket sparsamt fram till att knopparna slår ut. För mycket vatten gör att blomstänglarna växer iväg på höjden och kan då behöva stöd av en blompinne. Vrid krukan efterhand, då stängeln lätt drar sig mot ljuset. Det brukar ta 6-8 veckor från att löken kommer i jorden fram till att man får glädjas över en blommande amaryllis. Jag brukar flytta in krukan i rummet när amaryllisen blommar, men annars trivs den bäst ljust utan direkt solljus. Placera gärna krukan svalt nattetid under blomningen, så får du glädje av din amaryllis längre. När blommorna vissnat klipper man ner stängeln och sköter om amaryllisen som en krukväxt och vattnar och ger den näring. Under sommarhalvåret kan man plantera ut den i trädgården eller ha den i uterummet eller på balkongen. Framåt hösten upphör man att ge näring, ställer krukan mörkt och minskar vattningen, för att sedan upphöra helt så att löken får en viloperiod. Framåt vårkanten är det dags att plocka fram löken i ljuset, plantera om den i ny jord och väcka liv i amaryllisen. För ett par år sedan provade jag på att spara några stora, fina lökar, men de var inte mycket till lökar kvar när jag tog fram dem på senhösten, så de åkte i soporna. Sparar man lökarna blommar de oftast först på vårkanten efterföljande säsong, läste jag efter mitt misslyckade försök att få mina amaryllisar att blomma om. Jag har inte gjort några fler försök för att övervintra mina lökar efter jul, så istället köper jag nya så fort de dyker upp i butikerna på hösten. På så vis kan jag njuta av nya vackra sorter varje år. Jag har ännu inte fått lökarna som jag beställt, så när jag fick se amaryllislökar på Blomsterlandet i helgen kunde jag inte motstå att köpa ett par stycken, även om lökarna var ganska små. Fritz blommor i Halmstad överraskade mig riktigt ordentligt häromdagen, då de redan fått hem amaryllisar som snittblomma. Lite väl tidigt i mitt tycke, men jag följer med spänning mina nyplanterade lökar, som står i fönsterkarmen i vardagsrummet.















 


Opp, Amaryllis! Vakna min lilla!
Vädret är stilla,
luften sval.
Regnbågen prålar,
med sina strålar
randiga målar
skog och dal.
Amaryllis, låt mig utan våda
i Neptuni famn dig frid bebåda!
Sömnens gud får icke mera råda
i dina ögon, i suckar och tal!

Ur Fredmans sånger
N:o 31, Fiskafänget (Opp Amaryllis)
av Carl Michael Bellman


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar