Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

28 sep. 2016

Pumpadags


















För några veckor sedan var det ovanligt varmt väder för årstiden, med temperaturer upp emot 30°C i Halmstad och det fina vädret håller i sig även om temperaturen sjunkit lite. Det är svårt att tro att vi snart är inne i oktober månad, men naturen börjar sakta ändra färg och iklä sig sin vackra, färgsprakande höstskrud. Bortsett från att det mörknar tidigare på kvällarna tycker jag fortfarande att det känns som sommar och det är skönt att sitta en stund utanför huset på eftermiddagarna och koppla av och titta på fåglarna, som jag och några grannar hjälps åt att mata året runt.


















För flera veckor sedan köpte jag säsongens första prydnadspumpor. Det kändes som det var ovanligt tidigt med pumpor, men de små brukar ha hunnit växa till sig och vara klara att plockas av från plantan redan i slutet av augusti, i alla fall här nere i södra delarna av landet. Jag odlade prydnadspumpor ett par år, när jag bodde i mitt föräldrahem, men när jag flyttade till lägenhet har jag fått införskaffa dem på annat håll. Det har blivit lite av en tradition att köpa hem små, färgglada pumpor varje höst. Jag gillar deras olika form och färg. Gröna, gula, orange, avlånga, päronformade, randiga och knottriga, för att nämna några varianter.















 


Prydnadspumpor är verkligen användbara att dekorera med såhär års. Vill man torka dem underlättar det att sticka några hål vid fästet, med en stoppnål. Man får lätt ett vackert blickfång på bordet genom att lägga pumpor, med olika utseenden, i en glasskål. De passar även utmärkt att använda som dekoration i en höstplantering. Gör ett arrangemang till förstutrappan med t.ex. ljung, tuvvaktelbär, curryeternell, cyklamen, prydnadsgräs och någon växt som hänger över kanten på krukan t.ex. murgröna. Vill man ta ut svängarna kan man placera några rödlökar, ett blomkålshuvud, rödbetor eller några röda äpplen bland växterna. Några purjolökar kan stickas ner tillsammans i olika nivåer och ge lite mer höjd åt arrangemanget.


















När det närmar sig halloween, som i år infaller den 31 oktober, är det tid för de riktigt stora, orange pumporna, som med ett levande ljus lyser stämningsfullt i höstmörkret, efter att man tagit bort innehållet och skurit ut ett mönster i pumpan, som t.ex. det klassiska halloweenansiktet. Jag har själv aldrig testat på att tillaga något av ätbar pumpa, men den går att använda till allt från paj till soppa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar