Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

16 juni 2016

Mammas kringlor hör sommaren till


















Sommar, sommar och sol, havet och vinden och doft av kaprifol.
Det finns mycket härligt som förknippas med sommaren. Semestertider, sol och salta bad med sand mellan tårna, jordgubbar med socker och gräddmjölk och långa ljusa kvällar då man kan sitta ute och grilla. Allt det där man längtar till när man sitter inomhus och kurar de mörka höstkvällarna och det känns som en evighet innan sommaren kommer åter. Nu är den äntligen här och det gäller att passa på att njuta av allt vad denna underbara årstid har att erbjuda, men håll antalet aktiviteter på en lagom nivå så att du inte fyller dagarna i almanackan med saker, som sedan mest känns betungande och kräver mer energi än vad det ger. Min semester närmar sig och då jag har svårt att resa p.g.a. dialys och handikapp tillbringar jag större delen av min ledighet på hemmaplan. Utöver att jag är på sjukhuset 4 eftermiddagar i veckan planerar jag nästan aldrig in något i almanackan under mina semesterveckor. Jag gillar att ta dagen som den kommer, göra det jag känner för och leva i nuet. Semestern är ändå till för vila, en tid då man har möjlighet att återhämta krafterna. Jag känner inget behov av att berätta för vänner och arbetskamrater om vilka resor jag gjort under semestern eller hur duktig jag varit, som hunnit med att göra så mycket. Tyvärr är det nog många som planerar in alltför mycket som de ska hinna med under ledigheten och istället för att ta det lugnt blir det några stressiga veckor med måsten. Jag trivs med att pyssla med blommorna på balkongen, göra en och annan dagsutflykt, sitta ute och njuta av tillvaron med naturen och djurlivet precis utanför huset och samtidigt ta en enkel fika med mina katter som sällskap. För mig är sommarfika starkt förknippat med mammas hemkokta jordgubbssaft och kringlorna, som hon brukade baka enbart på somrarna. Det har blivit en tradition även för mig att baka de spröda, torra kringlorna, med smak av kardemumma. De smakar allra godast till ett glas hemkokt jordgubb- eller rabarbersaft med isbitar, citronskiva och sugrör. Iskall saft med kringlor var en enkel fika att ta med till stranden, men smakade minst lika gott på altanen hemma i trädgården. Förra veckan bakade jag årets första sats med kringlor och de smakade lika bra som alltid. När jag träffar min syster härnäst ska hon få en påse kringlor. Att ge bort en och annan påse sommarkakor är också en trevlig tradition. Jag brukar göra degen dagen innan jag bakar ut kringlorna och låter den vila i kylskåpet, väl inplastad, över natten så att den blir fast och lättare att rulla ut följande dag. Då det blir många kringlor av en sats brukar jag minska ner receptet och ta 2/3 av ingredienserna. Jag gör kringlorna tunnare, än fingertjocka som står i beskrivningen, så antalet blir ungefär densamma som av en hel sats. Orkar du inte rulla ut alla kringlorna vid ett och samma tillfälle går det utmärkt att spara degen i kylen ett par dagar och baka klart någon dag senare.


















Receptet ger cirka 135 kringlor, men som jag nämnde ovan gör jag 2/3 sats, rullar ut dem tunnare och får närmare 150 stycken.

Originalrecept till Margits torra kringlor eller sommarkringlor, som jag döpt om dem till.
3 ägg
300 g socker
200 g smält smör eller margarin
2 dl tunn grädde
1½ l vetemjöl
10 tsk bakpulver (Verkar mycket, men jag har inte skrivit fel)
2 tsk nystött kardemumma (Jag tar lite mer då jag gillar kardemummasmaken)

Gör såhär:
Vispa ägg och socker. Tillsätt det smälta smöret och grädden. Blanda i mjöl, bakpulver och kardemumma. Arbeta degen väl och ställ sedan i kylen. Är degen för varm eller det är för varmt i rummet kan degen vara svår att rulla, men den får inte heller vara för kall. Rulla ut degen i knappt fingertjocka längder ca 20 cm långa. Använd inget mjöl till utbakningen. Forma till kringlor och lägg på bakplåtsklädd plåt. Grädda i 175°C i 10-20 minuter tills att de blivit gyllenbruna. Blir de bruna smakar de lätt lite bränt. Blir inte kringlorna riktigt torra kan du lägga alla på en långpanna och torka dem på svag värme, 50-75°C, under någon timma i ugnen.
Hoppas att jag lyckas skapa en ny sommartradition för fler, med mammas goda sommarkringlor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar