Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

4 jan. 2016

Längtan till våren och ljusare tider


















Det är inte många dagar sedan julhelgen passerade revy och det nya året och januari månad har precis tagit sin början. Mina julblommor står som allra vackrast och hyacinterna sprider en härlig doft i vardagsrummet. Jag borde njuta av dem och vara nöjd så, men ändå har längtan efter våren redan tagit fart och det är kanske inte är så konstigt med tanke på hur vädret har varit, i alla fall här nere i södra delarna av landet. Hittills har vi bara haft två vinterdagar med snö på marken och vi har varit bortskämda med temperaturer på 7-8 plusgrader i stort sett hela tiden, även om det varit några minusgrader de senaste dagarna. En natt, för några veckor sedan, sjönk temperaturen ganska plötsligt ner till -12°C. Just den kvällen var jag jättetrött, somnade i soffan, och missade att titta på termometern och därför satte jag heller inte på värmefläkten på min balkong. Det var ingen rolig syn jag möttes av när jag öppnade balkongdörren följande morgon. Ett tjugotal pelargoner, de flesta engelska, hade fått sätta livet till, tänk så fort det kan gå. Alla andra pelargoner hade jag plockat in flera veckor tidigare, men flera av de engelska pelargonerna hade påhälsningar av vita flygare och därför lät jag dem stå kvar ute på min inglasade balkong, i hopp om att ohyran skulle duka under när utomhustemperaturen sjönk. Nu dog pelargonerna först och jag kunde se några vita flygare, som flög runt i solen som letade sig in bland krukorna, med hängande, förfrusna blad. De små flugorna såg nästan ut att retas och skratta åt mig. Det är bara att glömma dessa plantor och hoppas på att mina pelargonvänner kan erbjuda mig nya sticklingar till våren, men det grämer mig ändå att jag tagit död på de fina plantorna, som hann växa till sig under sensommaren.


















Nu lär det troligtvis dröja flera månader innan de pelargoner, som nu står inomhus, åter kan flytta ut på balkongen. Det hindrar mig inte från att redan nu längta efter ljuset och våren. De första vårblommorna dök upp för flera veckor sedan, mitt bland jularrangemangen, och självklart bidrog de till att väcka längtan efter ljuset, längre dagar och odling. Trots att det då var advent var det något visst när jag fick se den första primulan och vårens lökar i blomsteraffären. Primulan stod där med sina vackra, färgstarka blommor och min först tanke var att jag direkt ville välja ut en planta att köpa med hem. I nästa stund bestämde jag mig för att njuta av blommor och pynt, som hör jul- och nyårshelgen till, innan det blir dags att låta vårblommorna ta plats hemma i lägenheten. Jag har ändå en del att göra med alla pelargoner, som står både i trapphuset, i min källarskrubb och i ett par fönster i lägenheten. Flera av miniatyrerna tyckte inte om att plötsligt komma in i värmen på senhösten och troligtvis var det därför ett flertal av småttingarna gav upp ganska omgående, till min förtvivlan. Att det är viktigt med extra belysning, för växterna som flyttar inomhus vintertid, har jag fått märka av tydligt. I fönsterkarmen i sovrummet har jag två stora brickor med sticklingar från i höstas. De har inte verkat nöjda med att bara få det lilla dagsljus, som naturen erbjuder såhär års. Härom dagen fick julkulan med belysning ge plats åt det behändiga, lilla växtlysröret, som är precis lagom stort för att hänga i sovrumsfönstret, ett par decimeter ovanför de små plantorna. Pelargonerna, som står på fönsterbrädan i köket, har stått under lysrörsbelysning sedan de flyttade inomhus i höstas. De ser välmående ut, har vuxit och någon av dem har till och med fått sina första blommor. Även om man som jag jag vill vänta med att plocka in en försmak av våren, tills efter att man dansat ut julen, kan man i alla fall så smått börja fundera över vilka fröer man vill så och de lökar, som ska få ta plats i krukor och rabatter framöver. Flera firmor har redan kommit ut med årets nya kataloger med lökar och fröer och det är alltid spännande att titta på säsongens nyheter. Sök på nätet så hittar du säkert intressant läsning. En del frön, som har lång grobarhet, bör man ju faktiskt så redan om ett par veckor och nästan innan man vet ordet av dyker det upp sticklingar i trädgårdsbutikerna och årets första engelska pelargoner lär säkert inte vänta på sig. I och för sig brukar de vara hårt drivna och inte bli så långlivade, men de är svåra att motstå när man är en pelargonentusiast av stora mått. Trädgårdsbutikerna rear nu ut de sista jul- och nyårsblommorna och jag har nog inte helt fel när jag gissar att fler butiker runt om i landet kommer att locka oss odlingstokiga människor med mängder av nya vårblommor om ett par veckor. Ranunkler, penséer, vivor, engelska pelargoner, pärlhyacinter, krokus, kan man annat än att längta till ljusare tider?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar