Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

15 jan. 2016

Engelska pelargoner först ut


















Trädgårds- och blomsterbutikerna har under de senaste veckorna reat ut sina kvarvarande julväxter och nu gör de plats för årets första vårblommor. I början av veckan besökte jag ett par butiker, för att se om de fått hem några nya plantor sedan jag var där senast. Förra veckan gapade det helt tomt på flera av blomborden hos Plantagen och jag gissade att de väntade på leverans med blommor inom kort och jag hade helt rätt. När jag kom innanför ingången där i tisdags möttes jag av en härlig syn. De första engelska pelargonerna hade kommit, med blommor i olika färger och strax intill stod ett bord med rosa Mårbackapelargoner. Åh, vad vackert, men oj vad tidigt! Tyvärr säljs, inte alltför sällan, ljusrosa pelargoner som "Mårbackapelargoner", men är av någon annan liknande sort och inte en äkta Mårbacka. Ibland kan det istället vara den danska pelargonen Drottning Ingrid, som har snarlika, rosa blommor, men med blekare pollen. Följande citat om pelargonen Mårbacka är hämtat ur Karin Martinssons bok Pelargoner – Kulturarv i kruka. ”Den har dubbla, öppna blommor med en speciell ljust varmrosa blomfärg som på engelska kallas ”shrimp pink” – räkrosa/…/ Kronbladen bleknar något mot kanten. En ”äkta” Mårbacka skall ha rosa ståndarknappar med rosenrött pollen som bildar en skarp kontrast mot de ljusa kronbladen". Oavsett om pelargonerna är äkta eller oäkta kan dessa rosablommande pelargoner vara lika vackra.
De första engelska pelargonerna, som kommer såhär tidigt på året, får nästan ses lite som en snittblomma, då de sällan håller sig fina mer än ett par veckor. Jag har ofta inte kunnat motstå dessa första plantor, pelargonälskare som jag är, men trots omplantering, gödning och en stor portion kärlek har bladen gulnat inom ett par veckor och blommorna vissnat. Pelargonerna, som säljs i butikerna såhär tidigt på året, är oftast hårt drivna. När plantorna kommer hem till våra varma fönsterkarmar, med några få timmars dagsljus, får de helt andra förutsättningar än i ett stort, ljust drivhus med rätt temperatur och perfekta förhållanden. Pelargoner som Mårbacka vill också ha mer ljus än vad naturen kan erbjuda vid dengär tiden på året. Självklart ska man köpa ett par pelargoner om man vill få hem lite vårkänsla, men ge dem gärna extra ljus och förvänta dig inte lika vackert prunkande plantor så här års, som på sommaren. De gånger som jag har köpt tidiga engelska pelargoner har jag planterat om dem direkt i lite dyrare blomjord och vattnat med en svag dos näring. Jag har klippt bort gula och vissna blad efter hand och när blommorna gjort sitt har jag ställt plantan svalt och framåt våren har jag satt ut den på balkongen. Först framåt höstkanten har plantan repat sig och fått ett fåtal nya blommor, men oftast har den hamnat i soporna långt innan dess och jag har köpt en ny planta längre fram på säsongen. De engelska pelargonerna kräver en sval period under försäsongen för att sätta knopp längre fram och så småningom bjuda på sina stora och vackra blommor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar