Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

19 juni 2015

Hel måltid i foliepaket

För många är sill och nubbe ett måste på midsommarafton, men jag hoppar helst över båda delarna. Starkare drycker har aldrig fallit mig i smaken och att äta salt sill är inte det bästa när man som dialyspatient har ett begränsat vätskeintag. Istället valde jag att tillaga lax med nypotatis och grönsaker i foliepaket, vilket också ger lite sommarkänsla. För enkelhetens skull och eftersom jag bara gjorde en portion, tillagade jag middagen i ugnen, men det går lika bra att lägga foliepaketet på grillen. För säkerhets skull tog jag dubbla ark aluminiumfolie. På botten la jag kokt, skalad och skivad nypotatis och därpå olika grönsaker och laxkuber. Till dagens anrättning valde jag sockerärtor, haricoverts, cocktailtomater, paprika, morötter och purjolök. Ibland har jag använt champinjoner, små blomkålsbuketter, salladslök, aubergine, olika sorters fisk och räkor. Jag bukar ta lite av det jag har hemma i kylskåpet. Efter att ha skurit grönsakerna och laxen i bitar och lagt dem på potatisen, toppade jag med en klick smör med kryddgrönt, citron, salt och peppar. Som ombyte brukar jag smaksätta med riven pepparrot, som jag blandat med ett par matskedar creme fraiche och riven ost. När jag varvat grönsaker med fisk, kryddat med salt och peppar och lagt på kryddsmöret försluter jag foliepaketet väl. Så långt kan man förbereda och förvara foliepaketen i kylen. När det närmar sig middagsdags sätter jag ugnen på 225° och lägger in paketet på gallret. Efter 30-40 minuter, lite beroende på vad man väljer för grönsaker, är middagen klar..Lägg foliepaketet på en talrik, öppna och strö över lite flingsalt, ät och njut. En enkel och god måltid som kan förändras lite efter tycke och smak och som dessutom ger minimalt med disk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar