Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

6 apr. 2014

Besök hos Tant Blom


















Förra lördagen var det dags för årets första utfärd med pelargonsällskapet Halland. Jag skulle äntligen få besöka Tant Blom, som ligger i Lia, mellan Ullared och Älvsered. Solen sken när jag på förmiddagen körde iväg till Getinge. Därifrån fick jag skjuts med Anna och hennes syster Lena och sedan hämtade vi upp Irene, innan vi körde mot Ullared. Det tog inte många minuter innan samtalet var igång i bilen och självklart handlade det mycket om våra pelargoner och hur de klarat vintern. Det var skönt att höra att det inte bara var jag, som tagit död på en och annan planta. Väl framme hos Annika och Peter, mötte ytterligare två bilar upp, med bekanta pelargonvänner. Det var roligt att ses igen eftersom aktiviteterna legat nere under vintern. Annika Blom Eriksson driver Tant Blom tillsammans med sin man Peter. Jag har aldrig träffat dem förut, men efter sporadisk kontakt på facebook och några mail, kändes det nästan som om vi setts förut, när vi hälsade på varandra.
 

















När vi kom in i det gamla huset, som är byggt i början av 1900-talet och från början användes som hotell, gick vi raka vägen in i rummet, där mängder av pelargonsticklingar trängdes på borden, under de gula natriumlamporna. Vilket gottebord! Vi var några, som varit förutseende och skickat iväg våra beställningar i förväg, och våra sticklingar stod klara i varsin låda. Jag hade haft stora problem med att välja ut vilka pelargoner, som jag allra helst ville ha, utan att det blev på tok för många. Tant Blom har många miniatyrpelargoner i sitt sortiment, vilket inte är så vanligt, den ena vackrare än den andra. Vi tittade runt en god stund o valde bland sticklingarna, som var ordentligt rotade och välväxta. Jag plockade till mig ytterligare några miniatyrer och det slutade med att jag hade sexton små pelargoner i min låda.


















Medan de andra damerna fortsatte att botanisera bland pelargonerna, passade jag på att bekanta mig med Annika och Peters hund Kevin. Han var först lite reserverad, men efter att han väl vågat sig fram och hälsa, följde han mig mellan rummen och ville gärna sätta upp sina tassar i mitt knä. I familjen ingår även två katter och tre myskankor. Katterna höll sig undan uppståndelsen inne i huset, så tyvärr fick jag inte möjlighet  att hälsa på dem.


Det var svårt att komma ut på nätet där vi var, mitt ute på landsbygden, så tyvärr kunde vi inte titta på alla pelargonbilderna i Tant Bloms webbutik, medan vi valde bland sticklingarna. Peter fixade istället en utskrift, så att vi kunde se blommornas färger och utseende, på de olika pelargonerna i sortimentet.
 

















När alla var nöjda och hade plockat ihop de sticklingar var och en ville ha, var det dags att göra sig oskyldig hos Peter, som höll i kassan.


















Efter avklarade affärer bjöds vi på en behövlig fika. Medan Annika dukade fram frallor med ost och flera sorters kakor, spred sig samtidig en härlig doft från kanelsnurrorna i ugnen.


Det smakade verkligen gott med fika och det var trevligt att få göra sig lite mer bekant med Annika och Peter och höra dem berätta om hur de från första början föll för någon enstaka pelargon och sedan köpte på sig fler och fler. Så småningom startade de Tant Blom, med sticklingförsäljning via internet.


Jag undrade över var de hade alla sina moderplantor och det var inte bara jag, som var nyfiken på att ta en titt ute i växthuset. Vilken syn! Där stod krukor i långa rader från golv till tak, på perfekta hyllor för pelargonodling. Flyttar jag någon gång och får större plats, då är liknande hyllor ett måste.



















Oj, vilket jobb det måste vara att vattna och sköta om alla dessa pelargoner. Jag, som ändå har över 200 sorter, ska inte klaga när jag ibland tycker att det är tråkigt att gå runda efter runda med vattenkannan.


















Myskanorna verkade njuta av det härliga vårvädret ute i trädgården. Termometern nådde upp till 16° på eftermiddagen, vilket innebar att det var årets hittills varmaste dag.


















Det var en mycket trevlig och lyckad dag och jag vill rikta ett stort tack till Annika och Peter, för att vi fick komma på besök. Jag kan lova att det inte var sista gången jag besökte Tant Blom och jag lär säkert skicka fler beställningar dit, innan året är slut. Kanske får man se en och annan ny pelargonsort i webshoppen framöver, av de plantor, som väntades hem från England inom kort. Mina nyinköpta miniatyrer blev direkt omplanterade i små lerkrukor när jag kom hem och idag har de fått flytta ut på balkongen. Åh, vilken spännande tid jag har framför mig, med all min odling på balkongen.

Titta in till Tant Bloms webbutik här.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar