Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

4 mars 2014

Vårmässa på Willab Garden


















I lördags blev jag upphämtad av två vänner från Pelargonsällskapet, för vidare färd till Willab Garden i Båstad. Innan klockan slog tio och dörrarna öppnades för helgens Vårmässa, hade kön växt sig lång utanför butiken. Det var mulet och kyligt och de som väntat längst bjöds på värmande kaffe. När jag kom in tog jag direkt sikte på växthuset där Karin Lundh Hansen sålde pelargonsticklingar, bland annat från egen odling. Jag hade förbeställt fem pelargoner från hennes webshop, som hon hade med sig. Efter lite småprat gick jag vidare och tittade på utbudet av växthus. De var läckert inredda och livade upp min dröm om att någon gång få äga ett eget växthus. Ett mindre hus med stålstomme, som var klätt i bubbelplast, fångade mitt intresse lite extra. Om det får plats på min balkong skulle jag kunna ställa in alla mina pelargoner i det och med lite extra värme skulle de stå emot kylan vintertid. Det tål att tänka på till nästa vinter. Det fanns mängder av produkter att titta på för den trädgårdsintresserade, allt från belysning och krukor, till ogräsmedel och trädgårdskläder, men även en hel del kul inredningsprylar.



















Under dagen kunde man lyssna på olika föredrag, som berörde trädgård och odling och många besökare passade på att få information om Willab Gardens stora utbud av växthus. Det känns som att växthustrenden har fått ett uppsving efter alla trädgårds- och inredningsprogram, som visats på tv och med tanke på det stora antalet besökare, kan man anta att det kommer att byggas många nya växthus i södra Sverige i år. Innan vi åkte hem passade vi på att sitta ner, vila benen, prata pelargoner och ta en fika och sedan köpte jag med mig några något annorlunda penséer, med blommor med krusiga blomblad. På vägen ut till bilen gick vi förbi ett växthus med en härlig plantering med alla möjliga sorters vårblommor. Nu väntar jag verkligen efter värme och sol, så jag kan få sätta igång med odlingen på min lilla balkong, så nära min dröm om växthus, som jag lär komma i år.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar