Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

21 dec. 2013

Lucköppning 21/12























I vår släkt har vi alltid haft knytkalas på julafton. Var och en bidrar med något gott till julbordet, så slipper familjen vi ska vara hos fixa med allt ätbart. Här kommer en enkel sillinläggning, som du fixar på en halvtimma. Även om du inte tycker att du kan laga mat, kan jag lova dig att du gör succé med Sofus pikantsill. Följ receptet till punkt och pricka, så blir den god.  Receptet har jag hämtat från mammas receptpärm och hon har till och med skrivit "mycket god" på receptsidan. Det går utmärkt att använda en burk 5-minuterssill istället för att koka egen lag och lägga sillen i.

Recept
Sofus pikantsill

4-6 urvattnade sillfiléer eller hoppa över lagen och använd en burk 5-minuterssill
Lag:
1 skivad gul lök
10 st krossade svartpepparkorn
1 dl ättiksprit
1½ dl vatten
1 dl socker
Marinad:
1 dl Heinz ketchup
1 msk tomatpuré
½ dl olja
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk kapris
½ finhackad gul lök

Gör såhär:
1. Koka upp lagen. Låt den svalna och häll den över sillfiléerna, som får stå kallt under natten.
2. Ta upp sillfiléerna och skär i smala bitar och lägg i en skål.
3. Blanda ingredienserna till marinaden och slå över sillbitarna.
4. Låt stå kallt några timmar innan servering och garnera med äggklyftor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar