Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

12 aug. 2013

Sommarblommor


















Dagarna går fort och vi är snart inne i mitten av augusti. Bara för några dagar sedan var det högsommarvärme, men så plötsligt börjar man känna av den svalare luften och även om vi inte vill tänka på det så vet vi vad som snart väntar. Jag tycker inte att det var längesedan, som jag fick hjälp med att bära ut alla pelargonerna på balkongen och nu måste jag snart börja förbereda för en plats att vinterförvara dem på. Jaja, det ska väl dröja några månader till innan vi får de första frostgraderna, men så plötsligt är vi där och då gäller det att vara förberedd. Det vore förargligt om frosten skulle ta alla de 200 pelargonerna, som jag pysslat och skött om efter bästa förmåga hela sommaren. Förra veckan plockade jag en bukett blommor hemma hos pappa. Det är tur att han har sin trädgård med rabatter och land, där jag kan plocka blommor och gå barfota på gräsmattan, i alla fall med min högerfot. En hel del av sommarblommorna har börjat vissna ner, men pappas dahlior kommer blomma länge än, ända fram till första frostknäppen. När väl hösten är här kan jag titta på mina bilder och minnas hur vacker sommaren var. Passa på att njuta av de varma, härliga dagarna, som vi har kvar av sommaren.

1 kommentar:

  1. Nu har jag varit inne på din blogg flera gånger i sommar...Du skriver så fint och tänkvärt. Känner igen mig i mycket av det du skriver trots att jag inte delar ditt stora intresse för blommor. Men jag gillar också att vara hemma och pyssla. Hoppas du haft en härlig semester och är laddad inför hösten. Kanske ses vi i keramikverkstan framöver.
    Hälsningar från Caroline

    SvaraRadera