Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

27 aug. 2013

Sängen som blev en hylla

Tidigt i våras skickade jag en bild på en blomsterhylla till Peter, mina syskonbarns pappa, och en förfrågan om han hade lust att göra något liknande till mig. Eftersom han oftast har fullt upp med andra projekt hade jag ingen större förhoppning om att han skulle svara ja, men redan efter någon vecka hörde han av sig och berättade att han börjat skissa på en hylla och ville ha lite mer exakta mått. Jag frågade lite om kostnaden för virket, men Peter skulle göra hyllan av en gammal säng, berättade han. Veckorna gick och jag funderade mer och mer över hur resultatet skulle bli. Jag vet inte riktigt hur jag föreställde mig att hyllan skulle se ut, men att göra den av en gammal säng, det kunden väl ändå inte bli särskilt snyggt. Peter är duktig på snickeri och jag ville varken ifrågasätta resultatet eller att det tog tid att få den färdig. En fredagseftermiddag, för någon vecka sedan, hörde han av sig när jag låg på dialysen och frågade om jag skulle vara hemma lite senare. Jag anade varför han ville komma på besök och ett par timmar senare kom han körande från Eslöv, med den färdiga hyllan i bagaget. Vilken hylla! Den var inte alls som jag tänkt mig, utan mycket finare och mer avancerad än vad jag kunnat föreställa mig.


Jag funderade fram och tillbaka över hur jag skulle behandla den. Att måla den vit kunde bli snyggt, då den skulle stå bredvid en annan vitmålad hylla på balkongen. Om jag lackade den skulle den nog stå emot smuts bäst. Nu är jag inte förtjust i klarlackat trä och att måla den med täckande färg skulle dölja det fina snickeriet, så det slutade med att hyllan ströks med olja. Nu står den på balkongen och mängder av pelargoner, främst miniatyrer, pryder varje hyllplan. Jag är verkligen supernöjd och jag hoppas att pelargonerna ska trivas även i vinter, då jag funderar över att flytta in dem i vardagsrummet, tillsammans med hyllan.

Varje hyllplan består av smala tillsågade trästavar och mellan dem små klossar.















Alla stavar och klossar sitter ihop med lim i den sammanfogade träramen.















Hyllplanen är sedan fastskruvade i hyllans "ben" och längst upp sitter en ihålig metallstav, som fungerar bra för upphängning, om man inte utnyttjar översta hyllplanet.

Till sist vill jag rikta ett jättestort TACK till Peter, som nöjde sig med att bli bjuden på middag, som betalning. Jag föreslog honom att göra fler hyllor till försäljning, då jag tror att de skulle vara lättsålda, men jag är och förblir ensam om denna skapelse i mitt hem. Hur många timmar Peter lagt ner på att såga sönder sängen och sedan sätta samman alla små delar till en hylla, det hade han för länge sedan tappat räkningen på.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar