Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

25 maj 2013

Lördagsutflykt till Bjärehalvön










Förra lördagen åkte jag med Anita och Maggan till Margretetorps trädgårdsmässa med mat och dryck. Vi åkte tidigt och gjorde ett kort stopp för fika med goda smörgåsar, som Anita fixat och rabarbermuffins, som jag hade bakat. Det var första året som mässan anordnades. Priset för ett besök på mässan var 80 kr, vilket var tveksamt om det var värt. Nu hade jag vunnit en entrébiljett och slapp betala inträdet.










Dagen bjöd på ett soligt och varmt vårväder och termometern visade närmare 30°, vilket gjorde att jag emellanåt tyckte att det var lite väl svettigt. Första inköpet gjorde jag i Pelargonsällskapets monter, där  vi bl.a. träffade Veronica, som är ett välkänt ansikte vid det här laget. Hon hade med sig åtta sticklingar till mig, som hon beställt från Fibrex i England. Jag hittade ytterligare tre söta pelargonplantor, som jag inte kunde motstå. Att jag skulle bli så betagen av denna sk tantblomma, kunde jag aldrig tro för några år sedan. Tio nya sticklingar till samlingen och lyckan var total.










Jag hittade inget mer av intresse på mässan. Det fanns en hel del trädgårdsverktyg och gräsklippare, som inte jag har så stor glädje av och om sanningen ska fram är balkongen rätt full av krukor och plantor vid det här laget. Vi smakade på en och annan rökt korv, men för övrigt var tälten med mat ganska få.


På ett par ställen fanns vackra blomsterarrangemang uställda. Vem skulle inte vilja ta plats och äta middag vid ett så här vackert dukat bord? Jag var ordentligt trött i både ben och fötter när vi gick genom utgången till bilen. Sedan fortsatte vår utflykt via leksaksbutiken LEKiMa, där man även hade loppis, och vidare till Förslövs handelsträdgård. Där köpte jag några kryddplantor och en kruka med smultron.










Färden gick vidare till Kötthallen i Boarp, Tant Grön och det blev även ett stopp vid Handelsbyn i Boarp. Dagens varma väder gjorde tyvärr att jag inte vågade köpa med mig några charkvaror eller goda ostar, men åker jag dit igen är en kylväska ett måste. Vid det här laget var jag ordentligt trött och jag var glad att det inte var jag som satt vid ratten. Stoppet på Café Killeröd blev spontant men trevligt. Jag åt deras mycket goda och berömda äppelpaj med maräng och vaniljsås. Jordgubbssaften med is smakade nästan hemkokt och var otroligt god och svalkande i värmen. Utsikten på caféets veranda var vacker och man såg ut över vattnet till Danmark. Jag rekommenderar verkligen en dagsutflykt till Bjärehalvön i sommar och då är en fikapaus på Café Killeröd ett måste. Tack Anita och Maggan för en givande dag!

1 kommentar: