Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

21 apr. 2013

Vår i "Hallägret"


















Idag tog jag årets premiärtur med permobilen och körde en sväng i Hallägraskogen. Denna lilla ädellövskog med betesmarker ligger bara några hundra meter från mitt hus och är ett litet paradis, speciellt om våren. Där finns en stor artrikedom och ett otroligt fågelliv. Den ligger precis intill Kyrkskolan, Klockaregårdsskolan och fd Hallägraskolan och många är de elever som fått springa slingan i "Hallägret", på sina gymnastiklektioner. Jag gjorde det bara någon enstaka gång och då uppskattade jag verkligen inte skogen. Idag njuter jag varje minut jag är där och kan sitta stilla en lång stund och bara lyssna på fåglar och titta på övrigt djurliv och grönska. Naturskyddsföreningen har i flera år röjt marken, för att förhindra att skogen växer igen. De har även ordnat betesdjur till naturbetesmarken.


















När jag gav mig ut hoppades jag på att hitta vitsippor som blommade. Jag träffade på ett äldre par, som kommenterade min fotografering. Utan dem hade jag troligtvis inte hittat några vitsippor. Trots deras tips om var de hade sett halvt utslagna vitsippor, höll jag på att ge upp och köra hem. Tiden var knapp och jag skulle iväg till dialysen, men i sista stund fick jag se ett tiotal blommor, men bara en enda utslagen liten sippa. Ikväll när jag kom hem från dialysen ringde grannen på och gav mig en hel liten bukett med vitsippor, som de plockat på "Guds gröna ängar", ett naturreservat i Steningen, några mil utanför Halmstad.


















Jag har lärt mig något nytt idag och det är namnet på denna vårlök, som jag också hittade i "Hallägret".
Svalörten blommade ganska rikligt inne i hagen. Jag hade gärna suttit ner en stund med fikakorg och bara njutit av att få vara där, i det härliga vädret, som jag så länge längtat efter. Nästa gång ska jag ta med mig kikaren, i hopp om att bättre kunna se alla sjungande fåglar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar