Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

13 nov. 2012

Imorgon är det ostkakans dag

Det finns många så kallade temadagar under året. Mor och fars dag började vi fira i Sverige redan något årtionde in på 1900-talet och är två välkända dagar för allmänheten. Kanelbullens dag infördes först 1999. Sedan finns det många andra dagar, som inte är lika uppmärksammade som t.ex. vegetariska dagen, tandborstbytardagen, världsdagen för de sjuka, världsnjurdagen, kattens dag m. fl. Du hittar en lista med sveriges temadagar här. Imorgon den 14:e november är det ostkakans dag, vilket jag själv inte hade en aning om. Som vid så många andra tillfällen är det köpmännen, som uppmärksammar dessa dagar extra, för att tjäna en större slant. Det är en större svensk producent av ostkaka, som gjort att den småländska kakan fått sin egen dag i kalendern. Ostkakan är för mig en gammaldags efterrätt, som serverades på släktens julbord i Simlångsdalen. På den tiden tyckte jag inte alls om den, men idag är jag förtjust i denna efterrätt och enligt min synpunkt ska den serveras ljummen med sylt och vispad grädde.
Innan jag gjorde ostkakor första gången trodde jag att det var mycket mer invecklat än vad det egentligen är. Det tar lite tid, men medan väntar på de olika momenten kan mn alltid göra något annat under tiden.

Recept ostkaka (räcker till fem folieformar á 8,3 dl)
På bilden en liten form lagom till en person.

10 liter  3% mjölk
1 dl vetemjöl
5 dl mjölk
3 msk ostlöpe (finns att köpa på Apoteket)

8 st ägg
2 msk vetemjöl
4 dl vispgrädde
3 dl socker
100 g sötmandel
5 st bittermandlar
smör till formarna

1. Värm 10 liter mjölk till 37°. Vispa ihop vetemjöl med 5 dl mjölk. Ta grytan från värmen, rör ner mjöl-mjölken och ostlöpen. Lägg på lock och låt grytan stå 30-45 minuter medan mjölken "löper".
2. Skålla, skala och hacka mandeln. (går bra med oskalad mandel) Smörj de ugnssäkra formarna och sätt ugnen på 175°.
3. Rör runt i ostmassan i grytan med en handvisp så att massan finfördelas och häll av vasslan efter hand (sparas till brödbak). Häll ostmassan i omgångar i ett durkslag så att vasslan rinner av.
4. Vispa ihop ägg, vetemjöl, grädde, socker, mandel och bittermandel. Blanda noga ner ostmassan.
5. Häll smeten i formarna. Grädda drygt 1 timme, täck med folie mot slutet om ostkakorna verkar bli mörka. Ostkakorna går bra att ha frysta i 4 månader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar