Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

3 okt. 2012

Fluffig busenkel sufflé med blåbär




















Här kommer ytterligare ett recept, som jag hittade i boken Rosendals Trädgårdscafé.  Denna blåbärssufflé är enkel att göra och passar bra efter en kraftig middag, då den är fluffig och lättsmält.
Enligt bokens skribent är den så lätt att göra, så man kan bara inte misslyckas.
Jag gjorde en liten portionssufflé till mig själv och delade receptet på fyra.
Äggulorna, som blev över, använde jag till en pasta carbonara.

Recept
Blåbärssufflé
4 personer

1 dl strösocker
6 äggvitor
1 citronklyfta (jag använde några droppar färdigpressad citronsaft)
2 dl färska blåbär (jag använde frysta och uteslöt då vattnet)
3 msk vatten
smör och strösocker till formen
florsocker till garnering

Gör såhär:
1. Smörj en suffléform, som rymmer cirka 1 liter, eller fyra portionsformar. Bröa formen med strösocker.
2. Vispa äggvitorna till hårt skum i en helt fettfri skål, som gnidits med citronklyfta.
3. Blanda ner sockret i de vispade äggvitorna.
4. Mosa blåbären med en gaffel tillsammans med vattnet. Blanda försiktigt ner blåbärsmoset i den vispade äggvitan.
5. Häll i formen och grädda i 200° i 10-15 minuter på nedersta falsen i ugnen.
6. Pudra över lite florsocker och servera sufflén genast, gärna med lite vispad grädde eller vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar