Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

30 nov. 2011

Lucköppning 1/12




































Mat och godsaker hör julen till. Förra året bestämde jag mig för att slopa risalamaltan och prova på att göra oskaka istället. Jag trodde att det var en ganska invecklad procedur. Visst tar det lite tid, men de olika momenten sköter sig nästan själv, så man kan göra andra saker under tiden. Jag gjorde ostkakan i flera små folieformar. Några blev uppskattade presenter när jag var bortbjuden, kattvakten fick en och någon frös jag in. Ska du göra full sats, enligt receptet, kräver det en riktigt stor gryta, men det går bra att minska receptet. 2 liter mjölk räcker till två små formar. På bilden har jag gräddat kakan i en portionsform och serverat med grädde och blåbärssylt. När du gräddar ostkakan i  ugnen reser den sig, så fyll inte formen mer än 2/3.

Recept Ostkaka (räcker till fem folieformar á 8,3 dl)

10 liter  3% mjölk
1 dl vetemjöl
5 dl mjölk
3 msk ostlöpe (finns att köpa på Apoteket)

8 st ägg
2 msk vetemjöl
4 dl vispgrädde
3 dl socker
100 g sötmandel
5 st bittermandlar
smör till formarna

1. Värm 10 liter mjölk till 37°. Vispa ihop vetemjöl med 5 dl mjölk. Ta grytan från värmen, rör ner mjöl-mjölken och ostlöpen. Lägg på lock och låt grytan stå 30-45 minuter medan mjölken "löper".
2. Skålla, skala och hacka mandeln. (går bra med oskalad mandel) Smörj de ugnssäkra formarna och sätt ugnen på 175°.
3. Rör runt i ostmassan i grytan med en handvisp så att massan finfördelas och häll av vasslan efter hand (sparas till brödbak). Häll ostmassan i omgångar i ett durkslag så att vasslan rinner av.
4. Vispa ihop ägg, vetemjöl, grädde, socker, mandel och bittermandel. Blanda noga ner ostmassan.
5. Häll smeten i formarna. Grädda drygt 1 timme, täck med folie mot slutet om ostkakorna verkar bli mörka. Ostkakorna går bra att ha frysta i 4 månader.

Jag lovar att du blir populär om du bjuder på hemgjord ostkaka i jul.

VINNARE I JULESKUMSTÄVLINGEN

GRATTIS säger jag till er som vann en påse juleskum original á 250 g, i tävlingen här på min blogg.

Lena Ekelund
Josefin Fredlund
Linda Larsson
Anita Nilsson
Marietta Sislak

86% röstade på att JuleSkum Original är godast
13% röstade på att JuleSkum Polka är godast

STORT TACK till Cloetta, som bidrog med vinsterna.

Vinsterna skickas per post till vinnarna eller delas ut personligen.

29 nov. 2011

Lucköppning 30/11




































Imorgon börjar vi nedräkningen till dopparedagen och det är mycket som ska hinnas med under denna årets sista månad. Luciafiranden, julfester, städning, juklappsinköp, julkorten ska skrivas, pepparkakorna bakas och samtidigt ska man helst hinna njuta lite och umgås med vänner och bekanta. Låt inte denna månad bli en massa måsten. Det blir jul ändå. Du behöver inte bjuda på ett helt julbord, för att träffa vännerna och ha lite jultrevligt. Bjud in till glöggprovning. Idag finns det många märken av glögg med varierande smaker och procenthalt. Låt var och en ta med sig en flaska glögg och kom överens så ingen köper samma sort. Sedan kan värdinnan stå för pepparkakor, mandel och russin. Vill man ha något ätbart under kvällen kan man gemensamt göra en enkel paj och duka bordet, under tiden som som glöggen värms i grytorna. Hjälps åt med disken, så behöver du inte själv stå med den när gästerna gått hem. Glöm inte bort  vännerna som kör bil eller de som inte gillar starka drycker.
Hoppas du tar dig tid att njuta av denna mysiga månad.

28 nov. 2011

Lucköppning 29/11




































Under advent och jul tänder vi fler levande ljus än någon annan tid på året. Varför inte göra något fint av den tråkiga tändsticksasken, så den kan ligga framme bland annat pynt. En tändsticksask kostar inte många kronor och med enkla medel och fantasi blir den en fin present tillsammans med några ljus, servetter eller en ljusbricka. Ta en titt på loppis så hittar du kanske en ljusstake, som enkelt kan förnyas med lite färg eller en silverbricka att ställa ljusen på och enkelt dekoreras med bara några julgranskulor, som ljuslågorna vackert speglar sig i.
Till tändsticksasken på bilden ovan har jag klippt ut svart kartong, lika stora bitar som asken och klistrat fast tillsammans med bilder från klippark, brodyrspets och en text utskriven från datorn. För att få lite vintagelook har jag avänt sk chalk, en typ av krita i kakform, som man kan sudda och göra effekter på t.ex. papperskanter. Att dekorera askar passar både barn och vuxna. Utbudet av dekorationsmaterial är stort i hobbyaffärerna idag, sedan scrapbooking blev populärt, men det finns mycket att hämta i naturen, som kottar, snäckor, stenar m.m. Vill du göra en lite mer avancerad dekoration kan du t.ex. göra små tomtenissar i cernitlera. Leran finns i många olika färger och torkas enkelt i vanlig hushållsugn eller kokas i vatten.
Släpp loss din kreativitet!

Lucköppning 28/11




































I år har vintern låtit vänta på sig och det är svårt att tro att det är julafton om några veckor, när termometern visar att det är tio plusgrader utomhus. Känner du inte av någon julstämning hemma har jag ett enkelt tips. Sätt på en skiva med julmusik och tänd en aromalampa. Fyll den lilla koppen, på lampan, med vatten och några droppar av Indiskas eteriska olja "Cosy Christmas" och efter en stund luktar det underbart gott av apelsin, kryddnejlika, kanel, kardemumma och anis i ditt hem. Jag tycker alla doftljus luktar på tok för starkt, men de eteriska oljorna från Indiska luktar lagom mycket och du väljer själv hur starkt det ska lukta efter antalet droppar olja. En flaska "Cosy Christmas" kostar 39 kr och räcker till många timmars julmys.
OBS! Tänk på att fråga om någon är allergisk, som du tänker bjuda hem i jul. Alla tål inte starka dofter.

27 nov. 2011

Lucköppning 27/11



















Vinden susar i advent
och vårt första ljus blir tänt.
Barn som har det svårt i världen,
Gud bevare dem på färden. 

av Britt G. Hallqvist

Idag är det 1:a Advent och det är dags att tända det första ljuset i adventsljusstaken. Advent betyder "Herrens ankomst" och idag börjar det nya kyrkoåret - Kyrkans nyårsdag. Jag har väntat på att få sätta fram mina adventsljusstakar och stjärnor, för att lysa upp i vintermörkret och få extra stämning. Adventsstjärnan är en symbol för Betlehemsstjärnan. Att tända fyra ljus och sätta upp stakar och stjärnor i hemmet är en tradition, som kom till Sverige på 1930-talet. Utöver alla ljus är blommorna en viktig del av pyntandet i mitt hem. Hyacinter, jultulpaner, amaryllis dekorerade med mossa höjer stämningen och det doftar underbart. OBS! Har du husdjur tänk på att ställa blommor, som är giftiga, på en "säker" plats och ha uppsikt över levande ljus, så ingen kommer till skada.
Ett tips när du dekorerar dina adventsgrupper: Placera kulor, svampar, kottar m.m. i små grupper. Det ger ett lugnare intryck. Fäst ljusen ordentligt, med ljushållare, fästmassa eller genom att sticka in ståltrådar, som värmts upp, i botten på ljuset. Använd oasis (finns att köpa i blomsteraffärer) när du vill använda snittblommor i arrangemanget, men se till att dölja den väl med t.ex. blad och mossa. Avsluta med att strö över konstgjord snö och vira glittrande buljongtråd lite kors och tvärs över arrangemanget, för att få till det där lilla extra.

24 nov. 2011

Bjudmat - recepttips med fläskfilé

Jag tycker det är för tidigt att äta julmat när man bjuder hem vänner i början av december. Då har man hunnit tröttna på skinkan och Jansson innan man ens kommit till dagarna före doppareda´n. Nedan hittar du ett recept på en lite annorlunda rätt med fläskfilé. Jag tycker om mat med inslag av frukt. Den söta frukten bryter av mot sältan. Är det inte frukt i den varma maten hackar jag gärna ner melon eller banan i salladen, som jag serverar upptill.

Fläskfilé med päron och apelsin, 4 personer
OBS! Det blir lite sås, så öka gärna på ingredienserna till såsen.
Jag använder konserverade päron, då det är både enklare och godare.

500 g fläskfilé
½ dl rött vin
saften av en pressad apelsin
1 dl grädde
2½ dl köttbuljong
2-3 msk kinesisk soja
1 stor pressad vitlöksklyfta
½-1 tsk timjan
salt och peppar
1 moget päron eller en liten burk konserverade päron

Till garnering
Rivet skal av en apelsin
½-1 dl hackad persilja

Skär fläskfilén i skivor och bryn på båda sidorna. Salta och peppra och lägg köttet i en ugnsfast form. Skala päronet, ta bort kärnhuset, skär i klyftor och lägg i formen tillsammans med köttet. Häll buljongen i stekpannan och tillsätt övriga ingredienser. Red av såsen och låt sjuda en stund, smaka av med salt och peppar. Häll såsen över köttet och päronen och ställ in formen i ugnen på 225 grader. När såsen puttrar tag ut formen och strö över persiljan och det rivna apelsinskalet.
Servera med pressad potatis och grönsallad.

Smaklig spis!

16 nov. 2011

Vintern på gång - Vila för pelargoner

En pelargonbukett från min balkong,
plockad den 15 november.















Så kom då den första morgonen, med frostnupen gräsmatta och gnistrande grenar. Vackert men kallt. I år lät kylan vänta på sig och inte mig emot. Vem kunde tro att jag skulle plocka en bukett pelargoner på balkongen i mitten av november? Jag gillar inte att skrapa bilrutorna när jag ska till jobbet och till på köpet behöva bylta på sig en massa tjocka kläder för att hålla min lilla kropp varm. Det värsta är att ha sockar på fötterna och trycka ner dem i skor, som mina fötter har svårt att förlika sig med. Senaste dagarna har jag våndats över termometerns siffror. Sakta men säkert har temperaturen skjunkit ner mot nollan och vetskapen om att mina, cirka 200 pelargoner, ska gås igenom och flyttas ner i källaren för vintervila, har fått mig att se rött. Har man, som jag, dessutom svårt att gå så är denna flytt från balkongen, till köket, till hissen och in i källarskrubben ett maratonlopp. Bara tanken har fått mig att tröttna helt på dessa blommor, som hela våren och sommaren fick mig att känna mig näst intill lyrisk. Igår började jag, om än med visst motstånd, plocka in en del dvärgar och miniatyrer. Efter genomgång, då jag klippte av blommor och vissna blad, fick de gruppvis åka rullstol och permobil ner till källarvåningen. Några småttingar fick följa med mig till jobbet idag. Plockar jag med mig några i taget inbillar jag mig att ingen märker att mitt skrivbord invaderas av fler och fler små krukor, med konstiga blad i varierande form och färg. En och annan kollega har stannat till och undrat  vad det är för något jag odlar. Det är väl inte något man kan äta eller röka på?
Idag gick resten av flyttlasset. Tack och lov fick jag hjälp av min snälla pappa, som bar och bar, hängde upp lysrör och hjälpte till. Förra vintern, som var mitt första försök att övervintra pelargoner, klippte jag ner alla plantorna och förvarade dem svalt och mörkt. Får plantorna inget ljus behöver de heller inga blad. I år ska de få bästa tänkbara vård hade jag tänkt och därför har jag införskaffat två lysrör, som ska hänga över dem och ge varenda liten planta ljus. Det fungerar bra med vita lysrör, men det finns nya sorter som lämpar sig speciellt för växter. Vill man slå på stort finns även växtbelysning med LED-lampor. Rummet för pelargonernas vintervila ska hålla en temeperatur kring 10-12 grader. Fördelen med att förvara dem ljust är att man kan ta sticklingar tidigt på våren, eller hela vintern om man har tillräkligt med lampor. Jag är ingen specialist så jag får testa mig fram. Det finns många sätt att övervintra vår gamla tantblomma. En del skakar av all jord från plantan och hänger dem upp och ner på ett klädstreck medan andra packar ner dem en och en i tidningspapper.
Nu när alla blommorna har flyttat gapar balkongen tom och den verkar vara större än den någonsin varit. Snart ska den pyntas med isstappslingor, adventsstjärna och så småningom med stans vackraste julgran, klädd med massor av röda kulor, rosetter, domherrar, farmors gamla sidensvansfåglar och på toppen en vacker spira. Utöver det ska kälken fram, tomtens gamla träskor, gamla skidor och stavar, skridskor med ludd, precis sådana som jag hade som barn när jag började i skridskoskola. Funderar på att lava lite vedträ mot väggen, göra något mossarrangemang och ha några lyktor med levande ljus, som kan förgylla stämningen. Nä, stopp på belägg. Än är det inte ens advent, men jag längtar dit, så man får pryda hemmet med stakar, stjärnor och julens härligt doftande blommor och betvinga mörkret en smula. Advent - Väntan.

13 nov. 2011

Tävla om nyheter på godishyllan


Juleskumstomtarna har blivit en klassiker till jul. Nu har Cloetta kommit med en nyhet, JuleSkum Polka. En annan klassiker är Marabous ALADDIN och PARADIS. Nu kommer ALADDIN MÖRK, med bara mörk choklad och nya fyllningar. Fazers goda Dumlekola finns nu med den nya smaken pepparkaka.
Jag har redan provsmakat ett par av nyheterna. ALLADIN MÖRK gav jag till pappa idag på Fars dag. Då passade jag på att provsmaka en bit, men innehållet var inte lika gott som originalet i ALLADIN. Vad jag tyckte om polkatomtarna förblir en hemlighet. Jag har en omröstning på min blogg. Är originaltomten eller polkatomten godast? Röstar du har du chansen att vinna en påse JuleSkum.

Gör såhär:
1. Rösta på min blogg, överst till vänster
2. Skicka sedan ett mail till m-70@telia.com
3. Skriv TOMTESKUM i ämnesfältet
4. Skriv om du föredrar JuleSkum Original eller Polka och ditt namn och adress
Det är endast tillåtet att rösta en gång per person.
Röstningen pågår till och med den 30 november.

12 nov. 2011

Rösta på mina glädjespridande Lussekatter

Tindra och Ängla sprider ljus och glädje i mitt liv. De är mina egna små Lucior, liksom deras kompis Lisa.
Ge dem din röst, så de blir Hallandspostens Lussekatt 2011.
Rösta här. Du får bläddra bland sidorna, då det är många tävlingsbidrag.

Gör något fint av gamla burkar

Släng inte glasburkarna när, gurkan, sillen eller marmeladen är slut. Diska ur dem och ta bort etiketterna, så har du bra förvaring för te, bomullspads, knappar och annat smått. Nu när det snart är jul får du en fin gåbortpresent genom att dekorera en burk och fylla den med hemlagat julgodis.

Detta behövs:
Glasburkar med lock. Har du svårt att få bort klistret från burken så använd medicinsk bensin.
Vit hobbyfärg
Etiketter. Finns att köpa i hobbyaffärer, klipp ut bilder ur tidningar, använd bokmärken eller skriv ut bilder från internet.
Hobbylim
Genomskinlig lack
Dekorband
Tyg. Till burkarna ovan har jag använt servetter med monogram som jag kantat, virkade och knypplade dukar. Allt inköpt på loppis för en billig peng.

Börja med att måla locken vita ett par gånger, tills att färgen täcker ordentligt. Låt torka.
Stryk ett tunt lager lim på locket och fäst tyget. För att tyget lättare ska fästa på burklockets kant satte jag ett gummiband runt tyget, tills att limmet torkat.
Klipp ut bilder och limma på burken. Även här använde jag gummiband.
Lacka bilden några gånger, så att burken tål att torkas av.
Avsluta med att dekorera med spetsband. På den ena burken har jag trätt ett sidenband genom de virkade hålen och knutit en rosett.
Vill du göra det lite enklare, måla locket rött, gör vita prickar med en tops och du har en söt burk att förvara russin och mandlar till julglöggen.

Lycka till och låt kreativiteten flöda.

7 nov. 2011

Tindras nya sovplats

Korgen, som jag självklart köpt på loppis, blev fort en alternativ sovplats för Tindra. Jag hade hoppats på att Ängla också skulle gilla den, så jag kan ta en fin bild att skicka in till Hallandspostens Lussekattstävling. Det blir inte alltid som man tänkt sig och katter gör inte alltid som man vill, men än finns tid för att locka med godis och övertalning, för att Ängla ska stta vackert i korgen.

6 nov. 2011

Säsongens första hyacint

Säsongens första hyacint är planterad hemma hos mig. Längtar efter att den ska blomma och sprida en underbar doft i lägenheten. Jag satte löken i en skål, som jag fyndat på loppis och fyllde på med krukväxtjord. Sedan täckte jag jorden med grön mossa. För att fästa de torkade apelsinskivorna stack jag en knappnål, med lite större vit pärla på toppen, genom dem och ner genom mossan. Kulorna satte jag fast med hjälp av en bit ståltråd, som jag böjde till som en krok. Lite glitter på apelsinskivorna och buljongtråd och sedan var det lilla arrangemanget klart.  Tänk på att sätta dekorationen i små grupper, för att ge ett lugnare intryck.

Tavelram med patina

För några veckor sedan hittade jag tavlan på loppis, för endast 20 kr. Ramen var då grön och beige randig, vilket inte alls passar in i mitt sovrum, där jag tänkt hänga tavlan. Därför målade jag ramen med vit hobbyfärg från Panduro Hobby. Jag fick måla tre lager med färg för att den kulle täcka ordentligt. Efter lite slarvig målning hamnade en del färg på tavelglaset, men den tog jag enkelt bort med en skrapa med rakblad. För att ge ramen lite patina skrapade jag bort färg lite här och där med en kniv och stålborste. Slutligen slipade jag ramen lätt med ett sandpapper. Klar att hänga upp!

Tänd ett ljus och minns























I helgen är det Alla helgons- och alla själars dag. En speciell helg för gravsmyckning och dagar att minnas våra nära och kära, som inte finns med oss längre. Många tänder ljus på gravarna och många var det som även tände ljus inne i Söndrums kyrka i eftermiddags. Jag var där och sjöng med Söndrums kyrkokör. Under nästan en timmas tid framfördes körsång, musik på orgel, piano och violin och församlingen sjöng med i flera kända psalmer. Mycket andaktsfullt.


4 nov. 2011

Lussekatt 2010

Nu kan din katt tävla om att bli Hallandspostens LUSSEKATT. De tolv bästa bilderna vinner en plats i 2011 års kattalmanacka. Förra året blev min Ängla en av de tolv utvalda och prydde februari månad i almanackan. Självklart blev jag både stolt och glad att hon valdes ut. I helgen ska jag försöka fånga Ängla och Tindra på några nya bilder, som sticker ut lite extra. Kanske får Ängla ha på sig en liten  tomteluva, om hon inte protesterar allt för mycket. Egentligen är jag helt emot att djur ska bära kläder, men för ett par minuters fotografering kan jag tänka mig att göra ett undatag. Klicka här för att komma till tävlingen.        

3 nov. 2011

Alla själars dag























På söndag är det alla själars dag. Dagen då vi speciellt ska minnas alla de människor, som inte längre kroppsligen finns kvar hos oss. Det finns människor som dör gamla och som levt långa innehållsrika liv och människor, som tas ifrån oss allt för tidigt. Min mamma dog, efter lång tids sjukdom, i en ålder av bara 47 år. Då hade jag precis fyllt 18. För mig finns inte min mamma på kyrkogården. Därför är det sällan jag går dit. Mamma finns i mitt hjärta, i mina minnen och i mina tankar. Ibland undrar jag vad vi skulle gjort nu. Hade vi shoppat på stan ihop, hade hon hjälpt mig att inreda min lägenhet, kanske hade vi...? Varför fick hon aldrig uppleva när jag tog studenten, min lägenhet, min 40-årsdag, när min syster gifte sig..... Hon fick aldrig se sina barnbarn. VARFÖR?
För mamma kunde jag inte ha några hemligheter. Hon såg om jag mådde dåligt utan att jag sa ett enda ord. Ibland när jag  känner mig ängslig på något sätt och tänker på henne, är det som om hon är där hos mig. Kanske finns det själar omkring oss eller är det de goda stunderna och känslorna med min älskade och saknade mamma, som jag förnimmer.
Jag plockade alltid de första vitsipporna eller liljekonvaljen till mamma. Därför brukar jag ibland sätta en liten bukett med just liljekonvalj på hennes grav. Häromdagen gjorde jag ett blomsterarrangemang med ljus och åkte med till kyrkogården. Det blev vackert vid hennes grav ihop med den lila ljungen, men det behövs ingen speciell dag för att jag ska minnas, tänka på henne och gå dit. Det gör jag ändå vilken dag det än är, dygnets alla timmar.

Jag gick en morgon på stranden
där många vandrat förut
Var fanns alla fotspår i sanden
hade de bara suddats ut
Var blev dem av efter gårdagens sena timma
då mörkret sänkte sig ner
Försvann dem med vågen vid gryningens dimma

tänkte ingen på dem mer.
MS-2001


1 nov. 2011

Baka med kattformar

Hello Kittyformen är i silikon
och de tre andra i metall.
Det finns många olika bakformar med djurmotiv. Att jag valt att samla på kattformar är ju ingen tillfällighet. Snart är det dags att baka pepparkakor och nu finns långt många fler figurer att stansa ut sina kakor med, än när jag var barn. Det går att köpa kakmått likt motorcykel, groda, elgitarr och dödskalle m. fl. När det gäller pepparkaksbak till jul är det ändå de gamla traditionella gubbarna, gummorna, grisen och hjärtanen, som jag vill ha på bakbordet. Någon nyhet som jag ändå skulle kunna tänka mig är en tomte eller snögubbe. Jag använder pepparkaksformar vid andra tillfällen än till jul. När jag gör inbakade pajer eller kötträtter brukar jag dekorera med olika figurer. Då kan även kycklingar och blommor komma väl till pass. Det går även bra att skära ut figurer med kniv. Pensla undersidan på figurerna med ägg så att de fäster på pajskalet. Här följer några länkar där den bakinstresserade kan hitta många olika pepparkaksformar och annat trevligt till julbaket.

Formina - Sidan med Sveriges roligaste pepparkaksformar
Lyckas med mat - Köksredskap på nätet
Klara Form - Baka- dekorera - förpacka
Muntra Myran - Prylar till kalaset, köksbestyr m.m.