Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

29 maj 2011

Lions loppis på Hansagård















Igår var det dags för sommarens första loppis på Hansagård. Lions har sin loppmarknad där tre lördagar under sommaren i maj, juli och september. Jag packade med mig frukosten och körde iväg tidigt, för att få en bra parkeringsplats och slippa gå så långt. Sedan satt jag i bilen och åt mina smörgåsar medan bliparkeringen, på åkern, snabbt blev full. Det var en strid ström med bilar in på den lilla vägen.














Först köade jag för att få en plats för bilen, sedan fick jag köa innan repet togs bort och folket rusade in för att hitta de bästa fynden först av alla.















Rakt in fanns det stora tältet med köksattiraljer och prydnassaker m.m. Det gällde att trängas om man skulle komma fram och se något, speciellt för mig som är så kort, men man lär sig en viss taktik med tiden.















Kö igen och denna gång in till ladan med glas, koppar och annat krims krams. Där inne höll jag på att stå på näsan vid ett flertal tillfällen, då golvet är allt annat än plant. Jag fick med mig tio gamla fat till kaffekoppar (1 kr/st), som jag ska ha till mina pelargonkrukor. Uddafat är bra mycket billigare än lerfat, men jag lyckades få tag på sex lerfat och en mindre kruka också för endast en tia.














Under tiden jag rusade runt bland människor som trängdes, drog, vände och vred på diverse prylar underhöll orkestern för att få upp shoppingstämningen ytterligare.














Vad vill du betala? Pedde köpslår om ett gammalt trästop. Hos honom lyckades jag göra mina stora fynd för dagen. Efter ett flertal besök på loppisen på Hansagård vet jag vid det här laget, att i hans hörna brukar man hitta de lite äldre sakerna, som jag är mest intresserad av.














Man bli aldrig för gammal för att fynda på barnloppisen. Det gäller bara att ha barnasinnet kvar.














Det stora möbeltältet hoppade jag över i år. eftersom jag ändå inte har någon plats hemma om jag skulle hitta något kul. I ladan med böcker, textilier och jul- och påskpynt gjorde jag inga fynd i år och om sanningen ska fram så är det väl inget jag behöver heller, men någon pelargonbok hade jag gärna köpt med hem.














Innan jag packade in mina fynd i bilen köpte jag en korv med bröd för att stilla hungern en smula. Jag shoppade loss för en hel  hundralapp och var nöjd med dagens skörd. För er som undrar vad jag ska ha prylarna till kan jag berätta att koppargrytan (10 kr) och formen (10 kr) ska användas att plantera i. Jag kan redan se jularrangemanget med mossa och ljus i formen. Den stora kaffekitteln (10 kr) går också bra att ha blommor i och man vill. En jättebukett med ängsblommor i kitteln till midsommar kan bli tjusigt, men jag ska ha den som vattenkanna på balkongen. Den blommiga gamla kakburken (20 kr) hade lagom mycket patina och ska fungera som låda till mina fröspåsar, sticklingpinnar och annat smått och gott. 2-litersmåttet i trä (20 kr) kommer också få sin egen plats på balkongen. Den går bra som alternativ kruka, men jag ska ha den att ställa min minipelargon på. Den lilla sockerströaren fick jag med på köpet och den tycker jag är söt som den är, men den kommer säkert bra till pass när jag ska sikta florsocker på någon kaka framöver.

De kommande två loppmarknaderna på Hansagård är
23 juli kl. 10-13 och 3 september kl. 10-13.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar